Показать сообщение отдельно
Старый 22.10.2023, 20:02   #5275
Олекса
Профи

Ресивер: Sat Integral 1268 HD
Поблагодарили 1,338 раз(а) в 482 сообщениях
Вес репутации: 22
Олекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордитсяОлекса за этого человека можно гордится

Вони дикарі. То була така темнота. Вони крім сєльодки взагалі нічого не знали їсти. Сєльодка, тюлька і картошка в мундірах. Візьме солдат ту сєльодку, витріпає її так до халяви чобота з луски, бере роздирає, лупає хліб і їсть.

А вони потому казали — "ми прієхалі і вас всєму научілі. Ми научілі вас щі варіть”.
Так – ми не вміли щі варіть. Не варили, не варимо і не будемо.
Вони з нічними вазами по молоко ходили. Я то виділа на свої очі – як йшла м..ха і несла ноцник (горшок, де роблять свої діла вночі) з молоком. І зараз коли вони кажуть – “ми вас всєго научили…”
Що ви нас научілі? Научілі красти. Научілі матюкатися. Научілі водку піть. Та ви мовчіть, нещасні, і дякуйте Господу Богу, що ви попали в рай.

Вони прийшли до польських і українських помешкань, де було всьо. Поляки повтікали, інтелігенція наша повтікала, а вони прийшли на все готове. Вони зайняли всі помешкання. Прошу подивитися зараз, хто в центрі живе ? Що наші люди місцеві мають ті квартири польські ? Ніхто. Тільки вони. Вони на БАМі (район в Тернополі) набудували трущоби і українців туди заселили. А самі зайняли польські помешкання. Вони не знали, що з тим робити.

Заходжу я якось до сусідки тьоті Шури. А вона шкрябає ножем підлогу. Я питаю – нащо. А вона: “варєники буду мєсіть. А гдє твоя мама мєсіт тєсто ?

– я кажу – На столі. Тьотя Шура, ви що ?

– Я всєгда так дєлаю”. І бере і місить тісто на підлозі…

Для людей місцевих – то була Содом і Гомора. Ті мати. Ми не знали, що то є. Ми не знали тих слів. Ми думали, що то якісь їхні слова. Вони всі так спілкувалися між собою.
Тато працював у готелі, де поселилися &$ійські офіцери. Якось почув, що вода тече і тече. Піднявся на поверх. Бачить, двері туалету відчинені. А там офіцер коло унітазу. Спускає воду і миється в унітазі. Спускає і миється. Татко його підняв і пояснив, що то не для того, що тут тільки управляються. Завів його в ванну і все показав – як працює, як вода вмикається.

Тато мій сказав до мами:
Нусічка, як ми будем дальше жити з тою жемотью ? То – не люди. Нусічка, вони шклянками пили горілку. Я такого ще не видів. Нусічка, а їхні жінки всі прийшли в нічних сорочках. То офіцерскі жони. То дикуни, Нусічка, то дикуни”.

Спогади тернополянки Ірини Максимів про пришестя до Тернополя ..$іян-визволителів (починаючи з 1939-го).
Раз уже сьогодні знесли пам’ятник представника р/с культури в Тернополі, то знайте, з чим ця культура в тернополян асоціювалася...