типу банка якась коротнула, і замість умовних 3...5 А він захотів жерти 20А. Що буде з зарядним без обмеження струму?
У мене за останні 35 років банки коротили десь у 5-6 різних акумуляторах, але жодного разу це не призводило до виходу з ладу зарядного. У найгіршому випадку вигорав плавкий запобіжник на 8-10А по виходу.
Без нього не те, що примітивне трансформаторне, а й найінтелектуальніше імпульсне з численими захистами та обмеженнями струму використовувати вважаю безглуздям.
У мене за останні 35 років банки коротили десь у 5-6 різних акумуляторах, але жодного разу це не призводило до виходу з ладу зарядного. У найгіршому випадку вигорав плавкий запобіжник на 8-10А по виходу...
Якщо згорить зарядне - це ще пів біди, бували випадки що й АКБ розлітались на кусочки, з усіма "не дуже приємними" наслідками.
Я в своєму зарядному на гарячу в процесі зарядки роблю переплюсовку, закорочую клеми скільки завгодно раз і нічого не горить та не плавиться, хоча запобіжник є по-любому. І струм необхідний можна виставити Хіба це погано?
Цитата:
Сообщение от vigera
А чи не простіше регулювати вихідну напругу потенціометром, тим самим контролюючи потрібний струм, що індикується копієчним китайським вольтамперметром?
Простіше потенціометром задавати струм, а регулюванням напруги для забезпечення необхідного струму буде займатись сам БЖ або спеціальний каскад за ним.
Якщо згорить зарядне - це ще пів біди, бували випадки що й АКБ розлітались на кусочки, з усіма "не дуже приємними" наслідками.
Я в своєму зарядному на гарячу в процесі зарядки роблю переплюсовку, закорочую клеми скільки завгодно раз і нічого не горить та не плавиться, хоча запобіжник є по-любому. І струм необхідний можна виставити Хіба це погано?
АКБ може тріснути хіба якщо на неї вальнути 50+A. За наявності запобіжника на 10А це неможливо.
Та й за усю свою понад 40-літню автомобільну кар'єру не пригадую жодного випадку переполюсовки з помилки (ттт). Тобто спеціальний електронний захист від неї - це рішення хіба для блондинок.
Але ми тут обговорюємо конкретно переробки в зарядне БЖ від ПК. Де в усіх варіаціях регульованого обмеження струму з шунтом є побічне явище неминучої зміни кінцевої напруги.
Що призводить до необхідності так само особисто контролювати процес зарядки, як то робиться в варіанті з простим потенціометром, що регулює вихідну напругу.
А так я цілком допускаю що існують продвинуті спеціалізовані зарядки, в яких на початку завдаєш бажаний струм і кінцеву напругу (а також регулюєш криву зменшення струму по мірі зарядки) - і вони його автиматично підтримують протягом усього циклу зарядки. Без впливу фактору внутрішнього опору батареї.
Почитав бегло сообщения выше про ток и напряжение,такое впечатление,что Закон Ома призабыли....
Що стосується закону Ома, то його знати недостатньо. Його майже всі знають, але не всі розуміють. Не в кожного є розуміння що всі складові цього закону взаємопов'язані, прямопропорційно залежать один від одного і не можуть існувати один без одного. Навіть у випадку з розеткою без навантаження не можна стверджувати що такі величини як струм і опір відсутні.
поставил переключатель на 6 положений,на каждое положение подобран соответствующий резистор.Чтобы не "коробить" пластины АКБ большим током вначале начинаю зарядку с положения 13,4 вольта,следующие идут последовательно:13,6-13,8-14,0-14,2-14,4.Переключение производится при падении показаний амперметра почти до "0"
А чи не простіше регулювати вихідну напругу потенціометром, тим самим контролюючи потрібний струм, що індикується копієчним китайським вольтамперметром?
.Гораздо проще сделать автомат включения и выключения на компараторах.
И чем же он проще ? 3 транзистора-против ......
Я всегда исходил из условия -чем проще тем надежней./ если не нужны особые "тепличные"условия. Каждая деталь подвержена свойству умирать и чем их меньше тем.....
Простой пример.Друг загорелся сделать подогрев для пчел./долго на мой ссмотрел/. Но пошел своим путем.Он любитель современности. Решил исп.БП ПК / ну любит он их/. Мои несогласия отверг напрочь.Итог.В первую зиму Бп дважды отказывал.И в этом тоже- после большой сырости, резкий мороз / у нас держало неделю минус 20/. Вот и вся электроника !
А мой старичок лет 15 тарахтит и все ему по барабану. Хотя на одном форуме писали- гнезда "сдохнут, и то не так и это...... А он работает и работает. И переживет все те эектроники.. Чем проще - тем надежней. Ну это всего лишь мое мнение. И фото чтобы не было "ля-ля".